hidromaster logo new kicsi feher 26 év a minőség szolgálatában! hidromaster logo new kicsi feher

TERMÉKEK

 Klikk a képre


Partnerek


 

 

 

Hírdetések


Barkács Szerszámok!

szerszámok, elektromos kéziszerszámok, kertészeti és barkács kisgépek

 


Szivattyúk vízre,szennyezetvízre

Gép választási segédlet

Kedves Érdeklődő !

 
Ezen az oldalon található információkkal segíteni szeretnénk abban, hogy kicsit beletekintsenek a tömlőgyártás alapfogalmaiba, és segíteni szeretnénk abban is, hogy az Önök elképzelése alapján mely géptípusokat tudjuk javasolni munkájukhoz.
Először röviden tekintsük át, hogy a hidraulika tömlők gyártásánál mely tömlőtípusok fordulnak meg a leggyakrabban. Ezen ismertetőnk a teljesség igénye nélkül készül, hiszen nem célunk a speciális tömlők, és azok gyártásával kapcsolatos tevékenységek ismertetetése, hanem inkább a nagy általánosságban használatos tömlőtípusokra térnénk ki.
 
HIDRAULIKATÖMLŐK TÍPUSAI :
 
A hidraulikatömlő gyártásánál nagyon nagy százalékban az alábbi tömlőtípusok fordulnak elő.
Egy soros hidraulikatömlő : jelölése 1SN
Két soros hidraulikatömlő : jelölése 2SN
Négy spirállal készült tömlő : jelölése 4SP
Négy spirállal készült erősített tömlő : jelölése 4SH
 
- Az egy soros hidraulikatömlő (1SN) belső rétege gumi, a külső gumirétegben egy sor acélhuzal fonás található vulkanizálva erősítés végett. Felhasználása általában a nem túl nagy nyomású hidraulika rendszerekben jelentkezik. Itt a hidraulika rendszer révén több feladatot láthat el. Kisebb nyomástartományokban használják különböző ipari berendezéseknél, ahol nem kimondottan munkavégzés ( emelés, szállítás, stb ) a feladat, hanem hidraulikával oldják meg a vezérlő mechanizmus mozgatását. Természetesen munkavégzési feladatokra is lehet alkalmazni, de ott ahol kisebb nyomáson kevesebb erőkifejtésre van szükség. Alkalmazási példák : Mezőgazdasági gépek adaptereinek le/fel emelése – automata rendszerek vezérléseiben – kis nyomású mosó berendezések mosótömlőinél – visszafolyó ágon olajálló tömlőnek – kompresszorok levegőtömlői – egyéb levegőtömlők .
 
- A két soros hidraulikatömlő (2SN) belső rétege gumi, a külső gumirétegben két sor acélhuzal fonás található vulkanizálva erősítés végett. Felhasználása általában már a nagyobb nyomású hidraulika rendszereknél jelentkezik. Ez a tömlőtípus a legtöbbet használt tömlőtípus. Igen nagy a felhasználási területe, hiszen a kisebb méreteknél már igen komoly nyomástartományokban lehet vele dolgozni.
Alkalmazási példák : targoncák emelőrendszereinél – daruk emelőrendszereinél – földmunkagépek szerszámainál – mezőgazdasági gépek munkafunkcióiban - ipari berendezések munkafunkcióinál – stb.
 
- A négy spirállal készült hidraulikatömlő (4SP) belső rétege gumi, a külső gumirétegben négy sor acélhuzalból készült spirál van vulkanizálva erősítés végett. Felhasználása általában már az igen magas nyomású hidraulikarendszereknél található, főleg abban a zónában, ahol nagyobb mennyiségű olajáramlásra van szükség, ( nagy tömlőkeresztmetszetet igényel ) de ennek ellenére az elvárt nyomás is igen magas. Itt a négy acélspirál végzi az erősítését a tömlőknek. Alkalmazási példák : Földmunkagépek – kotrók – bányagépek – markolók – talajgyaluk – műanyag fröccsöntő gépek – stb.
 
- A négy spirállal készült hidraulikatömlő (4SH) verziója az előző tömlőtípus speciális változata. Erősebb kivitele révén (acélspirál erősebb acélból készül) alkalmas az igen magas nyomású dinamikus/lökésszerű munkavégzésre is. Speciálisan kiszakadásbiztos szerelvényekkel szerelve ellenáll a lökésszerű igénybevételeknek. Alkalmazási példák : olyan munkagépek, ahol nagy súllyal kell mozogni, és erősen rángatva van az emelőrendszer – bontókalapácsok – hidraulikus törőberendezések – stb.

A következő témakörök szöveges olvasása után javasoljuk, hogy az oldalon található videók segítségével nézze meg az említett gépek működését a jobb tájékozódás végett.

 

HIDRAULIKATÖMLŐK GYÁRTÁSA :
 
Röviden nézzük meg, hogyan készül a hidraulikához használt tömlő. ( hidraulikacső )
- A tömlők beazonosítása után kiválasztom a megfelelő tömlőtípust.
- Az igény szerint méretre vágjuk.
- Kiválasztjuk hozzá a megfelelő tömlővégződéseket, ( fitting ) és a megfelelő szorítógyűrűt.
- A szorítógyűrűt felhelyezzük a tömlő végére, majd a tömlőbe belenyomjuk a kiválasztott tömlővégződést.
- A gyár által megadott préselési értéket figyelembe véve beállítjuk a tömlőprést, hogy a megfelelő présértéket érjük el a préselésnél.
- Elvégezzük a préselést a szorítógyűrűn.
 
TÖMLŐPRÉS KIVÁLASZTÁSA VÁSÁRLÁSNÁL :
 
Ezek után térjünk rá az alap kérdésünkre, hogy mi alapján válasszuk ki azt a tömlőprést, amit használni szeretnénk.
A tömlőpréseknek ( tömlőroppantóknak ) több kialakítási formája létezik.
 
1. Manuális ( kézi működtetésű ) tömlőgyártó gépek, tömlőprések.
Ezeket a gépeket főleg szervizfeladatokra alkalmazzák mobilitásuk révén. Nincs szükség semmilyen külső erőforrás jelenlétére a gépnél, hanem többnyire kézi működtetésű munkahenger segítségével hozom létre azt a nyomástartományt, ami szükséges a gép működéséhez. Könnyen szállítható, helyszíni szereléseknél jól alkalmazható. Nagyon nagy segítség olyan helyeken, ahol kint a munkavégzés helyszínén, mezőgazdasági földeken, kőfejtéseken, talajmunkáknál, stb. nem kell a hibás tömlőt leszerelvényezni a gépről, hanem a prés helybe vitelével a helyszínen javítható ki a sérült tömlő, vagy a helyszínen tudok gyorsan új tömlőt gyártani.
Természetesen ezek a tömlőroppantók nem csak szervizmunkákra alkalmasak, hanem alkalmasak gyártási, sorozatgyártási, megrendelés alapján gyártott tömlők készítésére is.
 
2. Pneumatikus ( levegővel működő ) tömlőgyártó gépek, tömlőprések.
Munkafázisában abban tér el a fent említett tömlőroppantóktól, hogy a hidraulikus nyomást a tömlőprés munkahengerében nem kézi működéssel hozom létre, hanem pneumatika segítségével. Ez mentesíti a munkavégzőt a kézi szorítás nehézségeitől, viszont szükséges a nyomásfokozáshoz sűrített levegő jelenléte. Ez műhely körülmények között elérhető levegőhálózatról, de mobil használat esetén kisebb teljesítményű kompresszor alkalmas ennek a feladatnak a létrehozására. Kinti használata a földeken, vagy kőfejtésekben azért körülményesebb, mert 220 Volt hiánya esetén benzinmotoros kompresszorra van szükség.
 
3. 12/24 Volt egyenáramról működő tömlőgyártó gépek, tömlőroppantók.
Fenti gépekkel egyenértékű géptípusok, a hidraulikus nyomást a tömlőprés munkahengerében 12/24 Volt egyenáram segítségével hozzák létre.
 
4. 220 Volt monofázisról működő tömlőgyártó gépek, tömlőroppantók.
A háromfázisú gépek után ez a legjobban elterjedt géptípus. Olyan helyeken, ahol nincs kiépítve 3 fázisú rendszer, teljesen egyenértékű gép ként lehet használni a háromfázisúak helyett. A hidraulikus nyomás létrehozásában egy 220 Voltos motor tevékenykedik. Szorítási paraméterei megegyeznek a
háromfázisú gép paramétereivel, annyi különbséggel, hogy a munkafázisa a nagyobb hidraulikus áttétel miatt lassabb. Ezek mellett nagy előnye, hogy külső területeken is könnyen használhatók, hiszen egy kisebb méretű 220 Voltos tömlőprés áramigénye ellátható egy megfelelő méretű áramfejlesztővel.
 
5. 380 Voltos, három fázisról működő tömlőprések, tömlőroppantók.
A tömlők gyártásánál legjobban elterjedt géptípusról van szó. Mivel a szorítógyűrűk összenyomásához igen nagy erőre van szükség, - ez lehet 80- 400 tonna is - ezért a gyors és biztos munkavégzés miatt 3 fázisú rendszert alkalmaznak. A háromfázisú géptípusokból van a legnagyobb választék. Készül belőle - munkaasztalon használható tömlőprés - készül belőle álló helyzetű, nagyobb kapacitású tömlőgyártó gép - készül belőle álló helyzetű, igen nagy szorítóerővel bíró keskenyfejes tömlőgyártó gép a hat spirálos csúcstechnikájú tömlők szorítására - és készül belőle igen nagy nyitással rendelkező álló helyzetű tömlőprés, ipari tömlők készítésére.
A munkaasztalon használt tömlőgyártó prések szorító fejegysége egy kúposan kialakított munkahenger segítségével hozza létre az igen nagy szorítóerőt. A munkahenger mozgása következtében a kúpos megvezető által létrejövő átmérő csökkenést kihasználva hozzák létre az igen magas présértéket. A kúp csökkenő átmérőjén megvezetett szorítópofák koncentrikusan közelítenek egymáshoz, és így a közzé helyezett szorítógyűrűt a beállított megfelelő értékre nyomja össze. A tömlők gyártásához az ipar és a kisvállalkozások közel 80 % -a ezt a fajta tömlőroppantót használja.

Nézze meg a videóinknál található Techmaflex PE38-as gép videóját.

           A keskenyfejes tömlőprések speciálisan kialakított berendezések. A fejegységben egy darab fix pofatartó elemhez - ami fent helyezkedik el - a hidraulikus munkahenger alsó mozgása következtében egy excenteres sokszorozó mű közvetítésével közelít a többi pofaegység. Ezzel jön létre a szorítóerő kifejtése a gyűrűre. Nagyon nagy áttétel következtében igen komoly szorítóerőt tudnak produkálni. A keskeny fej nagyon nagy előnye, hogy azokat a fajta tömlővégződések gyűrűjét is meg tudja szorítani ( szervótömlő ) amiknek a geometriai kiképzése igen bonyolult. A szorítógyűrű után többfele ágazik a tömlő, és ezért nehéz hozzáférni a gyűrű szorításához. Ezeket a nagyon komplikált geometriájú tömlőket a kúpos fejegységgel kiképzett gépekkel nem lehet elkészíteni.

Nézze meg a videóinknál található Techmaflex PES-32 es gép videóját.

Nagy nyitású, álló helyzetű tömlőroppantók. Ezeknek a gépeknek a kiképzése teljesen megegyezik az előző gépek kiképzésével. Annyi a differencia, hogy a fejegység nyitása igen nagy. Akár 4 – 6 coll is lehet. Ennek révén a gép alkalmas a nagyobb átmérőjű ipari tömlők gyártására is.
 
Fentiek mellett ezek a présberendezések nem csak a tömlőiparban használhatók. Más ipari területeken is alkalmazzák, speciális présfeladatok elvégzésére. Például : alumínium profilcsövek sajtolására állványelemekhez - elektromos szigetelők és kábelsaruk préselésére - gépészeti acél idomok hidegfolyatásos összesajtolásához - sodronykötél végtelenítéshez - játszótéri kötelek hüvelyeinek felsajtolásához - stb.
 
TÖMLŐVÁGÓ BERENDEZÉS KIVÁLASZTÁSA:
 
Hidraulika tömlők vágása a benne elhelyezkedő acélfonás, vagy acélspirál miatt nem egyszerű folyamat. Az acélbetét bele van vulkanizálva a tömlő gumiszerkezetébe. Ez fontos, hogy a vágás után sem sérüljön, hiszen a szorítógyűrű ehhez a betéthez kell hogy igazodjon, préselődjön. Tudjuk, hogy az acél vágásánál igen magas hő fejlődik, és ez megolvaszthatja az acélfonathoz vulkanizált gumit, ami a tömlő sérüléséhez vezet. „ Kinyílik a tömlő acélfonása „ Ezt mindenképp el kell kerülni. Úgy oldották meg, hogy a vágótárcsa maradt fix helyzetben, nem mozgatható, mint a fémiparban használt vágóknál. Ehhez a fixen forgó vágótárcsához nyomják hozzá egy kar segítségével a két oldalon kitámasztott tömlőt. Mivel a tömlőt hajtom ívesen a tárcsához, azt érjük el vele, hogy amikor a tárcsa elvágott egy szakaszt, „ V „ alakot vesz fel a tömlő, és ezáltal rögtön eltávolodott a vágótól, nincs ideje felmelegedni.
 
Ezért nem szoktuk javasolni partnereink részére, hogy a hidraulika tömlőket kézi flex segítségével vágják, mert ott fennáll a veszély, hogy felmelegszik a tömlővég, és kiolvad a gumi az acélbetét közül.
 
A tömlővágó berendezések kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy mekkora tudású tömlőprés áll rendelkezésünkre, amihez a tömlőket vágni kell. Nehogy megvásároljunk olyan vágót, ami nem tudja elvágni azt a legnagyobb tömlőt, amit préselni tud a tömlőroppantó gépünk.
 
TÖMLŐHÁNTOLÓ BERENDEZÉS:
A kisebb átmérőjű hidraulikatömlők, hidraulikacsövek gyártásánál nincs szükség a tömlő külső, vagy belső gumirétegének eltávolítására. A szorítógyűrűk úgy vannak kiképezve ezekhez a tömlőkhöz, hogy közvetlenül rá lehet préselni a gumirétegre. A gyűrű belső rovátkái elérik így is a fémfonatot a tömlőben.
A nagyobb átmérőjű tömlők esetében, valamint a 4 spirállal ellátott tömlők esetében ez már nem így van. Ott annak a célnak az érdekében, hogy a gyűrű megfelelően kapaszkodjon a fémbetétben, kívülről le kell hántolnunk a védőgumi rétegét. Ezt hántoló segítségével végezzük. A középső tüskére folyamatosan felnyomjuk a tömlőt, míg kívülről egy éles forgó kés lehántolja a gumit megfelelő hosszúságban.
 
Adott esetekben, amikor 4SH típusú tömlőket gyártunk, a kialakítás miatt a tömlőt egy rövid szakaszon belülről is meg kell hántolni. Itt a tömlő megcsupaszított acélspirál része belepréselődik a hidraulika csővégződés ( fitting ) hornyába. Ez biztosítja a tömlővégződés stabil állapotát dinamikus igénybevételek esetében. A belső hántoláshoz speciális, késekkel ellátott tüskét biztosítunk.
 
Remélem segítségükre lehettünk ezzel a nagyon rövid bemutatóval is. Bármi további kérdésük van, hívja szakembereinket.
A honlapon kérjük tekintse meg a gépek videóit, és ezáltal rálátással lesz erre a szakmára.
 
Üdvözli Önöket a